Miercuri, 24/10/2018, 04:50:53
Principală Înregistrare RSS
Bine aţi venit, Vizitator
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Forum » Seismologie » Ajutor » Ce facem in caz de cutremur !?
Ce facem in caz de cutremur !?
MaRt3Data: Miercuri, 01/02/2012, 23:43:34 | Mesaj # 1
General™
Grup: Administratori
Mesaje: 13
Premii: 0
Reputaţie: 1
Status: Offline
Din nefericire, romanii sunt slab instruiti in caz de cutremur, iar din aceasta cauza se pierd cu firea intrebandu`se "Pe unde sa ma duc sa scap?".
Iata cateva sfaturi
Pe timpul cutremurului, daca esti in casa:

* Desi cutremurul inspaimanta, trebuie sa te stapanesti si sa nu intri in panica. Panica te face sa uiti prezentele reguli.

* Inainte de toate, te asiguri ca sunt inchise robinetele utilitatilor: gaze, apa rece si calda. Robinetul de gaze, uitat deschis, poate provoca incendiul.

* In afara nevoii de a verifica robinetele si altor situatii expuse mai jos, n-ai motive sa parasesti locul unde te afli. Iti iei toate masurile de adapostire la fata locului. Fuga este paguboasa si riscanta.

* Nu strica sa ai aproape un telefon mobil, o lanterna, o sticla (din plastic) cu apa.

* Cea mai buna adapostire este la "umbra" unei moblle masive si scunde: culcat lungit pe jos, paralel cu un pat, cu o canapea. Chiar si un tavan prabusit poate sa nu-l atinga pe cel lungit la baza unui pat rezistent.

* Nu sta aproape de o bibloteca modulata sau de un dulap inalt. Mobilele inalte se prabusesc primele, chiar daca restul constructiei rezista.

* Stai departe de ferestre; cioburile pot fi proiectate la distante de 2-3 metri. Dar si oamenii pot fi proiectati prin fereastra, afara.

* Stai departe de usi. Desi tocul usii este, de obicei rezistent, usa osclleaza si te poate catapulta. Exceptie: te poate proteja o usa inchisa bine, masiva, adanca de 40-50 cm, cu tocul montat chiar in structura de rezistenta a cladirii.

* Daca se prabuseste tavanul, cine sta neprotejat va fi strivit. Singura protectie este cea din "umbra" mobilei masive.

* In cazul constructiilor din cadre de beton armat, pozitia "sub grinda" te fereste de tavanele prabusite. Conditia este sa te tii bine de stalpul pe care se sprijina grinda, altfel osclatiile te pot arunca lateral.

* Daca te-a prins in bucatarie si te-ai hotarat sa ramai acolo, stai departe de frigider, de instalatia de gaze si nu stationa sub tavane false.

* Sa nu parasesti incaperea pana nu inceteaza oscilatiile.

* Stapaneste-ti impulsul natural de a fugi. Nu stii ce te asteapta: casa scarii si scara insasi sunt cele mai fragile parti din intreaga constructie.

* Poti iesi din cladire, dupa ce esti sigur ca pamantul nu mai vibreaza. Iesind, este bine sa-ti iei o patura.

* Nu folsi liftul: se poate bloca, sau chiar prabusi.

* Foloseste telefonul mobll numai in caz de stricta necesitate: retelele sunt foarte solicitate.

Pe timpul cutremurului, daca esti afara:

* Cel mai util este sa te adapostesti intr-o cladire solida, cu respectarea conditiilor de mai sus.

* Daca ai ramas afara, stai cat mai departe de orice cladire. In principiu, trebuie sa te afli la o distanta de cel putin doua ori cat inaltimea cladirii.

* Evita sa stai sub fire electrice, cabluri sau pomi - mai ales sub pomii batrani.

* In masina: te opresti si tragi pe dreapta. Ramai inauntru, dar nu strica sa-ti protejezi capul cu o husa, un burete sau orice obiect moale aflat in interior. Nu cumva sa-ti aprinzi o tigara.

* Daca te-a prins intr-un magazin sau in alt loc public, cea mai mare greseala este sa dai buzna spre iesire. Ramai calm langa un zid sau sub un element de rezistenta (nu planseu).

Dupa cutremur

* Nu iesi din casa pana nu s-au amortizat toate oscllatiile.

* Nu reintra in casa, decat daca te-ai asigurat asupra stabiltatii constructiei.

* Nu-ti aprinde tigara; riscul scaparilor de gaze n-a trecut. Este bine sa deschiizi ferestrele - daca ele se mai deschid.

* Verifica functionarea retelei de apa si de curent electric.

* Fii precaut cand deschizi usile dulapurilor si camarilor. Continutul poate sa-ti cada in cap.

* Verifica eventualele rani sau zgarieturi si, daca poti, panseaza-le singur. Medicii sunt fara indoiala ocupati cu cazuri mai grave.

* Daca ai scapat teafar, ofera primul ajutor tuturor celor care au nevoie si multumeste cerului ca nu esti in situatia de a primi, de la altii, primul ajutor.


De asemenea puteti intra AICI pentru mai multe sfaturi utile.


Surse : http://www.ziare.com
http://inforisx.incerc2004.ro


Recomand Doza De Has
Contactati`ma prin PM(MP) sau mail: cs_wrestling@yahoo.com
Keep up the good work !
 
VioData: Marţi, 14/02/2012, 23:44:12 | Mesaj # 2
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 9
Premii: 0
Reputaţie: 0
Status: Offline
MaRt3,ai cautat bine smile ! inforisx.incerc este o sursa demna de incredere .
Si IGSU are cateva informatii utile in caz de calamitati si a postat chiar si pe Youtube un filmulet cu modul de comportare in caz de cutremur .Iar dl.inginer Sever Georgescu este o persoana foarte bine documentata,specialist in rezistenta constructiilor ,in evaluarea riscurilor seismice;este unul din initiatorii proiectului"inforisx.incerc.

http://www.youtube.com/watch?v=OC6r8i04opg
 
VioData: Marţi, 14/02/2012, 23:52:06 | Mesaj # 3
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 9
Premii: 0
Reputaţie: 0
Status: Offline
Si inca un filmulet, tot despre cum ne pregatim pentru a avea cele mai multe sanse de supravietuire in caz de cutremur.

http://vimeo.com/6207988
 
VioData: Marţi, 14/02/2012, 23:59:13 | Mesaj # 4
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 9
Premii: 0
Reputaţie: 0
Status: Offline
Tot din informarea IGSU privitor la modul de reactie/comportament in timpul si dupa un seism :

- dacă suntem în interiorul unei locuinţe - rămânem acolo,departe de ferestre, care se pot sparge, să se stea înspre centrul locuinţei clădirii), lângă un perete. Protejarea se face sub o grindă, toc de uşă solid, birou, masă sau bancă din clasă suficient de rezistente spre a ne feri de căderea unor lămpi, obiecte mobile suprapuse, tencuieli ornamentele etc.;
- dacă suntem surprinşi în afara unei locuinţe (clădiri) rămânem
departe de aceasta, ne ferim de tencuieli, cărămizi, coşuri, parapet,nişe, geamuri care de obicei se pot prăbuşi pe stradă;
- dacă suntem la şcoală (serviciu), nu fugim la uşi, nu sărim pe reastră, nu se aleargă pe scări, nu se utilizează liftul, nu alergati pe strada . Deplasarea se face cu calm spre un loc deschis şi sigur:
- dacă a trecut şocul puternic al seismului, se închid imediat SURSELE
de foc cât se poate de repede, iar dacă a luat foc ceva se intervine imediat;
- dacă seismul ne surprinde în autoturism, ne oprim cât se poate repede într-un loc deschis, se evită clădirile prea aproape de stradă, poduri, pasaje, linii electrice aeriene şi ne ferim de firele electric căzute;
- dacă suntem într-un mijloc de transport în comun sau în tren, stăm pe locul nostru până se termina mişcarea seismică. Conducătorul trebuie să oprească şi să deschidă uşile, dar nu este indicat să vă îmbulziţi la coborâre sau să spargeţi ferestrele. în metrou păstraţi-vă calmul şi ascultaţi recomandările personalului trenului, dacă acesta s-a oprit între staţii în tunel, nu părăsiţi vagoanele;
-dacă vă aflaţi într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, cinematograf, stadion, sală de şedinţă etc.) nu alergaţi către ieşire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă vecinii de rând.
După producerea unui cutremur puternic este necesar să luăm următoarele măsuri:
- nu plecaţi imediat din locuinţă. Acordaţi mai întâi primul ajutor celor afectaţi de seism. Calmaţi persoanele speriate şi copii;
- ajutaţi-i pe cei răniţi sau prinşi sub mobilier, obiecte sau elemente uşoare de construcţii căzute, să se degajeze;
Atenţie !
Nu mişcaţi răniţii grav (dacă nu sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze), până la acordarea unui ajutor sanitar - medical calificat. Ajutaţi-i pe loc. Curăţaţi traseele de circulaţie de cioburi sau substanţe toxice, chimicale vărsate, alimente etc.
Îngrijiţi-vă de siguranţa copiilor, bolnavilor, bătrânilor, liniştiţi-i asigurându-le îmbrăcăminte şi încălţăminte corespunzătoare sezonului în care ne aflăm;
Ascultaţi numai anunţurile posturilor de radio-televiziune şi recomandările acestora;
Verificaţi preliminar starea instalaţiilor de electricitate, gaz, apă, canal din locuinţă;
Părăsiţi calm locuinţa după seism, fără a lua cu dvs. lucruri inutile.
Verificaţi mai întâi scara şi drumul spre ieşire;
Dacă la ieşire întâlniţi uşi blocate, acţionaţi fără panică pentru deblocare. Daca nu reuşiţi, procedaţi cu calm la spargerea geamurilor şi curăţaţi bine şi zona de cioburi, utilizând un scaun, o vază metalică (lemn) etc.
Deplasaţi-vă într-un loc deschis şi sigur (parc, stadion etc.);
Fiţi pregătiţi psihic şi fizic pentru eventualitatea unor şocuri (replici) ulterioare primei mişcări seismice, care de regulă este mai redus decât cel iniţial.
Nu daţi crezare zvonurilor privind eventualele replici seismice şi urmările lor, utilizaţi numai informaţiile şi recomandările transmise oficial, recepţionate direct de dvs. şi nu din auzite;
Nu ascultaţi sfaturile unor aşa-zişi specialişti necunoscuţi de dvs. care în asemenea situaţii apar ad-hoc.
 
VioData: Miercuri, 15/02/2012, 00:05:31 | Mesaj # 5
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 9
Premii: 0
Reputaţie: 0
Status: Offline
Si ISU Basarab I -Dambovita a elaborat un ghid foarte util pentru modul de comportament in situatia amintita mai sus.Merita citit !

http://www.scribd.com/doc/50103263/Remember-4-martie-1977[size=10]
 
VioData: Miercuri, 15/02/2012, 00:26:06 | Mesaj # 6
Generalisim
Grup: Administratori
Mesaje: 9
Premii: 0
Reputaţie: 0
Status: Offline
Si inca un material care va arata si va explica foarte...scolareste ce trebuie facut,dar care va invata si sa va faceti un seismograf simplu-simplu,va invata sa faceti un "model " de rezistenta a solului,etc.

http://www.igsu.ro/documen....ror.pdf
 
Forum » Seismologie » Ajutor » Ce facem in caz de cutremur !?
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: